Передача товарно-матеріальних цінностей

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Як передати товарно-матеріальні цінності новій матеріально відповідальній особі.

Завгоспа, який є матеріально відповідальною особою, з 27 вересня переводять на іншу посаду. Із 28 вересня на його посаду прийматимуть іншого працівника. Чи може завгосп особисто передати новій матеріально відповідальній особі матеріальні цінності?

Калькулятор індексації зарплати

Прийняти на роботу нового працівника в той час, коли завгоспа ще не звільнили або не перевели з його посади на іншу, не можна. Такі дії керівника установи ревізори розцінюватимуть, як порушення штатної дисципліни. Адже на одній штатній посаді не можуть працювати одночасно два працівники. Як передати товарно-матеріальні цінності (ТМЦ) новій матеріально відповідальній особі (МВО), розглянемо далі.

Хто може бути матеріально відповідальною особою

Матеріально відповідальна особа – це працівник, якому керівник установи довірив за характером виконуваних ним трудових обов’язків підзвітні цінності та на якого на підставі спеціальних постанов або укладеного договору поклав повну матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну з його вини. В обов’язковому порядку повну матеріальну відповідальність несуть працівники, з якими в установленому порядку установа уклала договір про повну матеріальну відповідальність.

Керівник установи зобов’язаний створити необхідні умови, щоб забезпечити повне збереження майна.

Посади працівників, з якими можна укладати договори про повну матеріальну відповідальність, визначає Перелік. Цей Перелік передбачає посаду завідувача господарства. Тож з таким працівником обов’язково потрібно укласти договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

Договори про повну матвідповідальність із працівниками, чиї посади або виконувану роботу Перелік не передбачає, юридичної сили не мають. Таких працівників не можна притягти до матеріальної відповідальності в повному розмірі заподіяної шкоди з їхньої вини.

Як передати товарно-матеріальні цінності

Працівник несе матеріальну відповідальність лише за ту частину шкоди, яка безпосередньо випливає з його дій або бездіяльності.

Матеріально відповідальні особи – не звичайні працівники установи. Тож їх приймають на роботу чи звільняють за особливими правилами. Завгосп повинен передати товарно-матеріальні цінності, за які він несе відповідальність, іншому працівнику установи – як правило, в межах однієї категорії посад. Такий працівник також має бути матеріально відповідальною особою.

Передають товарно-матеріальні цінності від особи, що звільняється, до іншого працівника, з яким також треба укласти договір про повну матеріальну відповідальність на підставі акта приймання-передачі товарно-матеріальні цінності. Такий акт складають у день, коли звільняється матеріально відповідальна особа.

Коли передаєте товарно-матеріальні цінності від однієї матеріально відповідальної особи до іншої, обов’язково проводьте інвентаризацію на день приймання-передачі справ.

Так діяти вимагає пункт 7 Положення про інвентаризацію. Інвентаризаційна комісія, яку призначає наказом керівник установи, має провести інвентаризацію всіх товарно-матеріальних цінностей, що перебувають на відповідальному зберіганні в тієї матеріально відповідальної особи, яка переходить на іншу посаду або звільняється. А коли нового працівника приймуть до установи на посаду завгоспа, йому й передадуть товарно-матеріальних цінностей. Саме таку процедуру передачі товарно-матеріальних цінностей від однієї матеріально відповідальної особи до іншої радить проводити Мінсоцполітики в листі від 24.07.2013 № 8117/0/14-13/06.

Коли нового працівника приймуть до установи на посаду завгоспа і передадуть йому товарно-матеріальні цінності, потрібно знову провести інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей. Бо в цій ситуації відбувається повторна зміна матеріально відповідальної особи.

Таку інвентаризацію проводять на день приймання-передачі справ та оформляють акт приймання-передачі. Цей акт складають у день, коли приймають на роботу нову матеріально відповідальної особи.

Отже, якщо матеріально відповідальна особа переходить на іншу посаду і не звільняється з установи, вона не може передати товарно-матеріальні цінності новому працівнику, навіть якщо її приймуть на роботу на наступний день. Матеріальна відповідальність працівника за збереження цінностей, які йому передали на зберігання, припиняється в останній день роботи на цій посаді.

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді