Чи є право на щорічну відпустку після призупинення трудового договору

161

Запитання

Чи є право на щорічну відпустку під час призупинення дії трудових договорів?

Відповідь

Детальний матеріал

Тривалість щорічної основної і додаткової відпусток для працівників ОМС

Переглянути

Основною умовою для надання відпустки працівнику є його перебування в трудових відносинах.

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX не містить обмежень і заборон для сторін трудового договору щодо надання щорічних оплачуваних відпусток під час призупинення дії трудового договору. Законодавчі акти не встановлюють вимоги поновити дію трудового договору або інші особливі умови щодо процедури надання працівникам, із якими призупинена дія трудових договорів, щорічних відпусток.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Отже, роботодавець має право надати працівнику за його заявою або відповідно до графіку щорічну відпустку.

Водночас стаття 12 згаданого закону дозволяє роботодавцеві в період дії воєнного стану обмежити своїм рішенням тривалість наданої працівнику щорічної основної відпустки 24 календарними днями за поточний робочий рік.

За інформацією Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
84807

Навчальна відпустка: тривалість та оплата

Оплата навчальної відпустки – які правила надання працівникам та розрахунку відпускних? За яких обставин надається відпустка у зв'язку з навчанням? Розглянемо з експертом.
17877

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
47757

Щорічні додаткові відпустки 2024

Окрім основної відпустки чимало бюджетників мають додаткові відпустки. Одним з різновидом таких відпусток є щорічні додаткові відпустки, наприклад за вислугу років. Які правила їхнього надання, чим щорічні додаткові відпустки відрізняються від щорічних основних відпусток та інших додаткових відпусток – у цьому огляді.
33922