Утримати із зарплати працівника наперед виплачені відпускні: можливо чи ні?

452
Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку

Запитання

Чи має право бухгалтер утримати із зарплати працівника наперед виплачені відпускні?

Відповідь

Детальний матеріал

Розрахунок при звільненні – приклади

Переглянути

До редакції е-журналу «Головбух Бюджет» надійшло запитання від читача: «Керівник установи вирішив установити неповний робочий час для окремих категорій працівників. Один із працівників відмовився продовжувати працювати в нових умовах і його звільнили на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП. Кадрова служба повідомила бухгалтера, що цей працівник відгуляв щорічну відпустку наперед. Чи має право бухгалтер утримати із заробітної плати працівника наперед виплачені відпускні?»

Відповідає керівник групи експертів із бюджетного обліку Людмила Кравченко.

Якщо працівника звільняють до закінчення робочого року, за який він уже відгуляв відпустку повної тривалості і йому виплатили відпускні, бухгалтер має право утримати наперед виплачені відпускні із заробітної плати працівника (ч. 1 ст. 22 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки). Утім, потрібно звертати увагу на причину звільнення.

Калькулятор днів щорічної відпустки

Частина 2 статті 22 Закону про відпустки містить вичерпний перелік підстав, коли утримувати надмірно виплачені відпускні бухгалтер не має права. До таких підстав належить звільнення працівника через відмову продовжувати роботу у зв’язку з істотною зміною умов праці (п. 6 ст. 36 КЗпП). Отже, у ситуації читача утримувати із заробітної плати працівника наперед виплачені відпускні не можна.

Бухгалтер має право утримати виплачені наперед відпускні, якщо причина звільнення працівника не включена до переліку, який містить частина 1 статті 22 Закону про відпустки.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок компенсації за невикористану відпустку

✔️Коли виплачується компенсація за невикористану відпустку? ✔️Чи компенсувати невикористані відпустки під час воєнного стану? ✔️Як обчислити компенсацію за невикористану відпустку та провести розрахунок відпускних при звільненні? ✔️Як у 2024 році порахувати компенсацію відпустки, право на яку здобуто у 2023 році та раніше?
345708

Розрахунок грошової допомоги при виході у відпустку

Які виплати, надбавки та доплати включати у розрахунок матеріальної допомоги на оздоровлення. Розрахунок грошової допомоги держслужбовцям та іншим бюджетникам при виході у відпустку – тема даної консультації.
22715