Що пропонують змінити у поліпшенні орендованого майна

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна оприлюднив для обговорення проєкт Порядку надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого державного майна.

поліпшення орендованого майна

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

У проєкті Порядку передбачили, що орендар надаватиме орендодавцю клопотання про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень разом з експертним звітом (позитивним) щодо розгляду кошторисної частини проектної документації, складений відповідно до настанов щодо організації проведення експертизи проектної документації на будівництво об’єктів (ДСТУ 8907: 2019).

Уточнили, дату звіту про оцінку об’єкта оренди, складений суб’єктом оціночної діяльності. Його подаватиме орендар станом на будь-яку дату між 01 січня року, у якому подано клопотання, і датою клопотання.

Наразі орендар до клопотання додає довідку за підписом керівника балансоутримувача, що орендоване майно перебуває в стані, який не дозволяє використовувати його за цільовим призначенням, визначеним договором оренди. Проєкт Порядку передбачає надавати звіт про результати обстеження, проведеного за Порядком проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою КМУ від 12.04.2017 № 257, із рекомендаціями щодо виконання робіт із капітального ремонту, реконструкції, реставрації.

У проєкті Порядку для орендодавця передбачили новацію. Під час опрацювання клопотання він зобов’язаний встановити:

  • наявність факту отримання орендарем майна за результатом проведення аукціону або конкурсу;
  • наявність факту перевищення прогнозованих витрат орендаря на ремонт об’єкта оренди 25% від його ринкової вартості, за виключенням витрат орендаря на виконання ремонтних робіт, що були зараховані згідно з частиною 2 статті 21 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Не обійшли новації і балансоутримувача. У проєкті Порядку передбачено, що він зобов’язаний встановити необхідність проведення поточного або капітального ремонту для можливості подальшої експлуатації об’єкта оренди.

Зауваження та пропозиції до проєкту ФДМ прийматиме до 25.05.2024 на адресу електронної скриньки (e-mail): [email protected].

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
2928

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59549

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді