Що зміниться у реєстрації бюджетних зобов’язань

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Мінфін затвердив зміни до Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України (далі – Порядок).

реєстрація бюджетних зобов’язань

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

У Порядку з’явиться нова норма щодо реєстрації бюджетних зобов’язань у разі закупівлі товарів шляхом використання електронного каталогу. Реєстр бюджетних зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів розпорядник у цьому випадку подаватиме органу Казначейства протягом 7 робочих днів:

  • з дати взяття бюджетного зобов’язання;
  • дати взяття на облік органом Казначейства кошторису.

Мінфін уточнив, якщо зобов’язання та/або фінансові зобов’язання не зареєстровані у зв’язку з порушенням бюджетного законодавства розпорядниками бюджетних коштів, органи Казначейства застосовують такі заходи впливу як:

  • попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства;
  • зупинення операцій з бюджетними коштами.

Якщо зобов’язання та/або фінансові зобов’язання не зареєстровані у зв’язку з відсутністю документів щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, передбачених законодавством у сфері закупівель, органи Казначейства надсилають розпорядникам бюджетних коштів лист з обґрунтуванням причин їх нереєстрації та повертають реєстри бюджетних зобов’язань / фінансових зобов’язань і підтвердні документи.

Окрім цього Мінфін уніс зміни до Порядків заповнення:

  • Реєстру бюджетних зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів;
  • Реєстру бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів.

Наказ Мінфіну від 08.04.2024 № 185, яким затверджено зміни, набрав чинності 03.05.2024.

передплата журналів для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Бюджетні кошти на Є-дата

Дізнайтеся нюанси та строки оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів на веб-порталі Є-data, аби уникнути штрафів і відповідальності за Є-data 2024 року.
99310

Коди бюджетної класифікації доходів

Коди бюджетної класифікації доходів (КБД) важливо знати всім суб’єктам господарювання, включаючи й бюджетні установи, адже всі сплачують податки, збори, інші обов’язкові платежі до державного чи місцевого бюджетів.
39575

Реєстраційна картка для отримання КЕП – бланк та зразок

Реєстраційна картка для юридичної особи для отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) змінювалися неодноразово. У публікації – актуальна реєстраційна картка для електронних ключів - бланк і зразок її заповнення.
67745

Витрати на освітню субвенцію у 2024 році

Місцеві бюджети з державного бюджету отримують трансферти на спільні цільові програми. Освітня субвенція – це один з таких трансфертів. Про умови її отримання та перелік витрат, на які можна витрачати кошти освітньої субвенції – у цьому огляді
3497

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді