Як посадовець комунального підприємства повинен отримувати електронний підпис

117

Запитання

Чи може посадова особа комунального підприємства отримати електронний підпис на незахищеному носії?

Відповідь

Детальний матеріал

Складання первинних документів бухгалтерського обліку

Переглянути

Посадова особа комунального підприємства може отримати електронний підпис на незахищеному носії, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа (в тому числі для внутрішнього використання), виключно як фізична особа, тобто без зазначення ідентифікаційних даних відповідного комунального підприємства.

Кваліфіковані електронні підписи та печатки, а також електронні підписи та печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів використовують:

Використовують виключно кваліфіковані електронні підписи:

  • Президент України;
  • народні депутати України;
  • члени Кабінету Міністрів України;
  • керівники;
  • заступники керівників;
  • посадові особи державних органів;
  • інших юридичних осіб публічного права;
  • державні реєстратори;
  • нотаріуси та інші суб’єкти, уповноважені державою на здійснення функцій державного реєстратора, для вчинення реєстраційних та інших дій,

якщо зазначені особи використовують електронний підпис для реалізації повноважень, пов’язаних із набуттям, зміною чи припиненням прав та/або обов’язків фізичних і юридичних осіб відповідно до закону.

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Також законом може встановлюватися обов’язковість використання кваліфікованих електронних довірчих послуг в інших сферах суспільних відносин. Порядок використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях державної форми власності встановлюється Кабінетом Міністрів України (ч. 3 ст. 17 Закону № 2155).

Згідно з абз. 2 п. 2 Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2023 року № 798, кваліфікований сертифікат відкритого ключа підписувача – представника державної установи – кваліфікований сертифікат відкритого ключа, в якому додатково до ідентифікаційних даних фізичної особи, яка є працівником державної установи, зазначаються ідентифікаційні дані відповідної державної установи (найменування та ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України).

Підписувачі – представники державної установи використовують виключно кваліфіковані електронні підписи та печатки підписувачів – представників державної установи (абз. 2 п. 4 Порядку № 798).

Інші працівники державної установи для підготовки, погодження та підписання проєктів електронних документів використовують:

  • кваліфіковані сертифікати відкритих ключів підписувачів – представників державної установи;
  • або особисті кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, в яких не зазначаються ідентифікаційні дані відповідних державних установ (абз. 3 п. 4 Порядку № 798).

Комунальне підприємство – це підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади (ч. 1 ст. 63 Господарського кодексу України).

За інформацією ГУ ДПС у Запорізькій області

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.
59276

Реєстраційна картка для отримання КЕП – бланк та зразок

Реєстраційна картка для юридичної особи для отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) змінювалися неодноразово. У публікації – актуальна реєстраційна картка для електронних ключів - бланк і зразок її заповнення.
67705