Форма 1-ОПП: нюанси заповнення

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Щоб зареєструватись у відповідному органі ДПС як платники податку, бюджетні установи зобов’язані подати контролюючому органу заяву – форма 1-ОПП. Розглянемо, що це за форма, коли її слід подавати і як заповнювати.

Форма 1-ОПП бланк

Щоб зареєструватись у контролюючому органі ДПС або внести зміни до реєстраційних даних, установа, держорган чи орган місцевого самоврядування подає заяву, форма якої наведена у Додатку 5 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588 (даліПорядок № 1588). Насьогодні форма діє з урахуванням оновлення з наказу Мінфіну від 17.07.2023 р. № 396. Ідентифікатор форми в Електронному кабінеті платника податків – J1312106.

Форма 1-ОПП у 2024 році подається як у письмовій (друкарським способом або від руки друкованими літерами), так і в електронній формі через Електронний кабінет платника податків, маючи кваліфікований електронний підпис (КЕП).

aорма 1-ОПП бланк

СКАЧАТИ БЛАНК

Як повідомити ДПС через Електронний кабінет

Відомості про осіб, які відповідають за бухгалтерський та/або податковий облік, можна подати до ДПС онлайн.

Для цього треба подати до ДПС заяву за формою 1-ОПП із позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». Аби це зробити в електронному вигляді, платник має в приватній частині Електронного кабінету в режимі «Ведення звітності» обрати «Заява № 1-ОПП (ф. № 1-ОПП)» (J1312106).

У заяві слід заповнити тільки розділ 10. Далі платник має підписати та надіслати цю заяву. ДПС опрацьовує її в автоматичному режимі. Результат опрацювання платник знайде у Квитанції № 2, яку зможе переглянути в режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Форма 1-ОПП – коли подавати

Форма 1-ОПП подається протягом 10 календарних днів після дня реєстрації юрособи (п. 66.4 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Форма 1-ОПП, якщо трапилася зміна головного бухгалтера, – подається також 10 календарних днів (п. 66.5 ПКУ).

Форму 1-ОПП можна подавати як в письмовій, так і в електронній формі через електронний кабінет платника податків.

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Порядок заповнення форми 1-ОПП

Реєстрація установи чи органу

Непоодинокими є випадки, коли в результаті реорганізації чи за рішенням органу місцевого самоврядування створюється нова установа. Форма 1-ОПП подається після реєстрації установи і внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру (ЄДР). Для заповнення заяви необхідно мати усі оригінали реєстраційних документів та обов’язково пред’явити їх посадовій особі контролюючого органу під час подання заяви.

Порядок заповнення форми 1-ОПП передбачає у заяві проставити відмітку у комірці «Зміна відповідальних осіб: особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку». Після цього заповнюються не всі графи заяви. У заяві з такою відміткою зазначається:

  • податковий номер (код ЄДРПОУ);
  • повну назву установи;
  • назву контролюючого органу, до якого подається форма;
  • відомості про головного бухгалтера.

У графі 10 заяви зазначаються:

  • прізвище, ім’я, по батькові головного бухгалтера;
  • номер облікової картки платника податку, тобто головного бухгалтера (в народі – ідентифікаційний код);
  • дата її призначення на посаду;
  • номери контактних телефонів (службового, домашнього, мобільного).

Відомості про засновника установи не заповнюються, як і інші графи заяви.

Зміна реєстраційних даних

Якщо відбуваються зміни у реєстраційних документах установи, обов’язково слід вносити зміни і до облікових даних установи в контролюючому органі ДПС. Форма 1-ОПП складається і подається протягом 10 робочих днів з дня реєстрації відповідних змін. У заяві проставляється відмітку у комірці «зміни» і далі уточнюються всі графи заяви, у т. ч. змінені.

Але з цього правила є винятки. Наприклад, якщо зміни вносить держреєстратор у ЄДР, установа про такі зміни контролюючий орган ДПС не повідомляє. Посадові особи контролюючого органу ДПС самостійно оновлюють такі відомості щодо установи – платника податків і зборів.

У ЄДР містяться такі відомості про установу, держорган чи орган місцевого самоврядування:

  • повна назва установи;
  • її скорочена назва (за наявності);
  • податковий номер (код ЄДРПОУ);
  • місцезнаходження;
  • організаційно-правова форма;
  • види діяльності (в 1-ОПП коди й назви видів діяльності мають відповідати зазначеним у ЄДР);
  • дата та номер запису в ЄДР (реєстрації);
  • відомості про суб’єкта державної реєстрації та держреєстратора;
  • відомості про керівника;
  • відомості про засновників бюджетної установи.

Це лише частка відомостей про установу, що наявна у ЄДР, але всі ці відомості дублюються у заяві форми 1-ОПП. Не відображені у ЄДР відомості лише про головного бухгалтера.

Зміна місцезнаходження установи

Коли установа змінює своє місцезнаходження або місцезнаходження свого офісу – про це податкову не повідомляють, оскільки такі відомості держреєстратор вносить до ЄДР. Якщо у разі таких змін змінюється адміністративний район і контролюючий орган, у якому має обліковуватись установа за новим місцезнаходженням, заяву форми 1-ОПП слід подати до нової податкової з відміткою у комірці «зміна місцезнаходження, пов’язана із зміною адміністративного району…». У графі 4 заяви вказується:

  • назву контролюючого органу, до якого подається заява;
  • назву контролюючого органу, у якому раніше обліковувались за старою адресою.

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Форма 1-ОПП – зміна головного бухгалтера

Доволі непоодиноке явище – коли в установах, держорганах, органах місцевого самоврядування змінюється головний бухгалтер у зв’язку зі звільненням, переведенням, виходом на пенсію попереднього.

Порядок заповнення форми 1-ОПП передбачає у заяві проставити відмітку у комірці «відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку», що знаходиться вгорі форми. Після цього заповнюються не всі графи заяви. У заяві з такою відміткою зазначаться:

  • податковий номер (код ЄДРПОУ);
  • повну назву установи;
  • назву контролюючого органу до якого подається заява (форма 1-ОПП);
  • відомості про головного бухгалтера.

При зміні головного бухгалтера заповнювати треба тільки графи 1, 2, 4 та 10 форми 1-ОПП.

У графі 10 заяви зазначається:

  • прізвище, ім’я, по батькові головного бухгалтера;
  • номер облікової картки платника податку, тобто головного бухгалтера;
  • дата її призначення на посаду;
  • номери контактних телефонів (службового, домашнього, мобільного).

Відомості про засновника установи не заповнюються, як і інші графи заяви. Якщо установа одразу реєструється платником ПДВ – подавати заяву за формою 1-ОПП не потрібно. Установа звільняється від такого обов’язку.

Відповідальність за форму 1-ОПП

За неподачу форми 1-ОПП є штраф – 340 грн вперше та 1020 грн, якщо порушення сталося вдруге впродовж року (п. 117.1 ПКУ).

1-ОПП приклад заповнення

Нижче наведений зразок заповнення форми 1-ОПП для випадку зміна головного бухгалтера.

Форма 1-ОПП заповнення

СКАЧАТИ ЗРАЗОК



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді