Матеріальна допомога на поховання в бюджетних установах

Матеріальна допомога на поховання виплачується за умови надання потрібних документів про смерть працівника та за умови якщо ця робота для померлого була основною.

Матеріальна допомога на поховання в Україні надається у разі смерті працівника, або ж членів його сім’ї, які перебували у нього на утриманні. Бюджетні установи як страхувальники (комісія або уповноважений із соцстрахування) приймають рішення про призначення допомоги на поховання відповідно до ч. 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон 1105).

Згідно із законодавством, до членів сім’ї, які на момент смерті перебували на утриманні застрахованого працівника, належать:

  • дружина (чоловік);
  • діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років (якщо вони були студентами, учнями середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання – до 23 років),
  • діти старше 18 років, якщо вони отримали інвалідність до 18 років,
  • брати, сестри та онуки старше 18 років (якщо вони отримали інвалідність до 18 років та за умови, що вони не мають працездатних батьків);
  • батько, матір;
  • дід та баба за прямою лінією спорідненості.

Матеріальна допомога на поховання не виплачується у разі смерті членів сім’ї застрахованої особи, які мали самостійні джерела засобів доходів (отримували зарплату) або ж одержували пенсію.

Які строки призначення та виплати? Документи на призначення допомоги на поховання роботодавець має розглянути за один день. Виплатити – не пізніше наступного робочого дня після отримання страхових коштів. Всі суми, які не отримав померлий працівник, виплачуються його спадкоємцям лише на підставі нотаріального припису.

Документи для отримання матеріальної допомоги на поховання

Закон №1105 вимагає наявність таких документів для обґрунтованої виплати допомоги на поховання:

  • свідоцтво про смерть, виданого відділом реєстрації актів цивільного стану або виконкомом сільської, селищної чи міської ради (не стосується міст обласного значення);
  • витяг з Держреєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (витяг видає ВРАЦС після державної реєстрації смерті). Якщо смерть зареєстрував виконавчий орган місцевої ради, тоді – довідка для отримання допомоги на поховання;
  • якщо матеріальна допомога виплачується на поховання родича застрахованого працівника, додатково вимагається довідка з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні працівника.

На підставі цих документів формується заява-розрахунок до Пенсійного фонду, копії документів додаються під час формування заяви в електронному кабінеті страхувальника на порталі ПФУ.

заява матеріальна допомога на поховання

СКАЧАТИ ЗРАЗОК

Розмір допомоги на поховання у 2024 році

Розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні, встановлено на рівні 4100 грн. Цю суму затверджено Постановою Пенсійного фонду України «Про встановлення розміру допомоги на поховання» від 26 грудня 2022 року № 29-1, у 2024 році сума допомоги на поховання не змінилася.

Додаткова допомога на поховання коштом роботодавця може встановлюватися умовами колективного договору, адже колективний договір може передбачати додаткові гарантії та соціально-побутові пільги для працівників (роз'яснення Профспілки працівників освіти і науки України).

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Допомога на поховання пенсіонера

На яку допомогу від держави можна сподіватись у разі смерті пенсіонера та які документи для цього потрібні? Допомогу на поховання пенсіонера виплачується особам, які здійснили поховання. Розмір залежить від закону, за яким було призначено пенсію померлому:

Допомогу на поховання виплачують органи ПФУ шляхом зарахування на поточний банківський рахунок особи, яка здійснювала поховання.

Людині, яка звертається за допомогою на поховання пенсіонера, потрібно подати такі документи до ПФУ:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • заява про виплату допомоги на поховання (заповнюється під час прийому);
  • витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера;
  • реквізити свого поточного банківського рахунку.

Оподаткування матеріальної допомоги на поховання

Відповідно до підпункту «б» підпункту 165.1.22 пункту 165.1 статті 165 Пенсійного кодексу до складу оподатковуваного доходу не включаються кошти, що надаються як допомога на поховання роботодавцем померлого працівника за його останнім місцем роботи. ПДФО не нараховується на виплати у розмірі не більше 8480,00 гривень (граничний розмір у 2024 році). Сума перевищення за її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

Якщо допомога на поховання померлого працівника виплачується з ПФУ за його останнім місцем померлого працівника, то такий дохід незалежно від розміру отриманої допомоги не є об’єктом оподаткування ПДФО. Сума виплаченої допомоги відображається роботодавцем в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді