Ухвалений законопроєкт про правонаступництво у трудових відносинах

Верховна Рада прийняла в цілому євроінтеграційний законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах».

Рада ухвалила законопроєкт про правонаступництво у трудових відносинах

Калькулятор стажу

В цілому прийнятий законопроєктом № 8244, який передбачає визначення і процедуру правонаступництва у трудових відносинах. Правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі:

  • зміни власника підприємства, установи, організації;
  • реорганізації підприємства, установи, організації (злиття, приєднання, поділу, перетворення, виділу). 

Правонаступництвом у трудових відносинах між працівниками та фізичною особою, яка використовує найману працю, вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника майна чи його частин. У разі такого правонаступництва трудові відносини працівників продовжуються з правонаступником.

Встановлюється обов’язок роботодавця продовжувати дію трудового договору у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі, а також інформування роботодавцями працівників та їх представників про

  • дату (орієнтовну дату) та причини правонаступництва; 
  • економічні, технологічні, структурні наслідки правонаступництва або наслідки аналогічного характеру, які впливатимуть на права працівників.

Отже, законопроєкт № 8244:

  • регулює правонаступництво у трудових відносинах у разі зміни власника підприємства;
  • роботодавець зобов’язаний продовжувати дію трудового договору, а також інформувати працівників про дату та причини зміни власника, наслідки такого правонаступництва для працівників;
  • правонаступник зобов’язаний письмово або в електронній формі надати працівникам таку інформацію до початку процесів, які впливатимуть на трудові права та інтереси працівників у зв’язку зі зміною власника підприємства.

Джерело: проєкт Закону № 8244 від 29.11.2022

передплата журналів для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
84934

Доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього або відстороненого працівника

Працівники бюджетних установ часто мають виконувати обов’язки інших — тимчасово відсутніх або відсторонених. Як оформити та нарахувати доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього/відстороненого працівника? Від окладу за якою посадою встановлювати доплату? Пояснюємо на прикладі робочої ситуації.
77237

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді