Пенсія по втраті годувальника дітям військовослужбовця

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ нагадали, що діти військовослужбовців, які загинули, померли або пропали безвісти, мають право на пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

пенсія по втраті годувальника

Калькулятор стажу

Пенсію призначають дітям до 18 років незалежно від їх перебування на утриманні годувальника та дітям, які навчаються на денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, до закінчення навчання, але не більше ніж до досягнення ними 23 років. Діти-сироти мають право на пенсію до досягнення 23 років незалежно від того, навчаються вони, чи ні.

Розмір цієї пенсії становить від 30% до 70% суми його грошового забезпечення військовослужбовця і залежить від причини смерті годувальника.

Якщо військовослужбовець помер (загинув) при виконанні службових обов’язків, пенсію призначають в таких розмірах:

  • 70% його грошового забезпечення (але не менше ніж 7800 грн) батькам (одному з батьків), дружині (чоловікові), одній дитині;
  • по 50% його грошового забезпечення (але не менше 6100 грн) на кожну дитину, якщо в сім’ї двоє та більше дітей.

Окрім того, відповідно до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», членам сімей загиблих (померлих) ветеранів та захисників України до пенсії встановлюється підвищення у розмірі 25% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб.

Якщо годувальник загинув (помер) внаслідок нещасного випадку не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія обчислюється в розмірі 30% від його грошового забезпечення.

Пенсія в разі втрати годувальника призначається кожному непрацездатному члену сім’ї, який має право на таку пенсію.

Заяву про призначення пенсії по втраті годувальника подає член сім’ї військовослужбовця, який на момент смерті не отримував пенсію, до органу, що призначає пенсію, через уповноважений орган силової структури, у якому військовослужбовець проходив службу. Якщо померлий годувальник вже отримував пенсію, заяву потрібно подати до Пенсійного фонду. Заяву про призначення пенсії неповнолітнім або непрацездатним членам сім’ї годувальника подає законний представник за місцем проживання.

За інформацією ГУ ПФУ у Вінницькій області

передплата журналів для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
47079

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
68885

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
61348

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
77509

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді