Ухвалений закон, який дозволяє студентам самостійно обирати строк навчання

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті». Закон є важливою складовою комплексної трансформації системи вищої освіти.

Рада ухвалила в другому читанні Закон про розвиток індивідуальних освітніх траєкторій

Пошук по Класифікатору професій

Що зміниться для студентів закладів вищої освіти:

  • «вступ на галузь» – студенти зможуть навчатися на міждисциплінарній освітній програмі, яка передбачає вибір конкретної спеціальності не одразу, а після одного або півтора року навчання;
  • індивідуальний темп навчання: студенти контрактної форми зможуть самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Відтепер вони матимуть змогу закінчити 4-річну бакалаврську програму за три роки або поєднувати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років;
  •  тепер студент, а не група зможе обирати певну кількість предметів особисто;
  • визнання результатів навчання на програмах академічної мобільності та за формальною, неформальною чи інформальною освітою. Це особливо актуально для тих студентів, які поєднують навчання в українських ЗВО та за кордоном.

Також закон наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Зміни для закладів вищої освіти:

  • університети отримають більшу автономію й зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей, що наближає українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Вибіркових дисциплін стане більше. Важливе уточнення: стандарти вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців у них з’явиться більше вибірковості, що допоможе збільшити конкуренцію в університетах. Відтепер викладачі інноваційних курсів отримають більше можливостей, а студенти вищу якість освіти;
  • для таких регульованих спеціальностей, як право, медицина, правоохоронна діяльність тощо, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Для цих спеціальностей передбачено державні кваліфікаційні іспити.

Джерело: офіційний сайт МОН

передплата журналів для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
84796

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
4784

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді